Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Индурацио пенис пластика е болест на пениса, при която се образуват твърди плаки по гърба му.

Заболяването е описано от Пейрони, придворния лекар на крал Лудвик XV.

Най-висока е честотата между 40 и 65 години. Причината за болестта не е известна. Смята се, че няколко фактора играят роля:

1. Индивидуална тенденция към абнормна продукция на фиброзни тъкани.

2. Механични дразнения и микротравми. Те могат да доведат до натрупване на фиброзна тъкан, тъй като при травма се разкъсват малки кръвоносни съдове, причиняващи кръвоизливи, които после се заместват от фиброзна тъкан.

3. Възпалителни изменения, предимно около съдовете. Съчетава се със склероза на ушните раковини, склеродермия, дерматомизит. Развива се бавно. Образуват се плаки по горната част на члена и той се изкривява към тях. Уретрата не се засяга.

При много мъже е безсимптомно и се открива при палпация. При ерекция освен изкривяване на члена има и болка. Нарушава се извършването на половия акт, без да влияе на потенцията.

Лечението е трудно. Прилага се физиотерапия, лъчелечение, медикаменти и оперативно отстраняване. Към операция се прибягва след внимателна преценка, тъй като плаките се появяват повторно. Най-ефективно е комплексното лечение - йонофореза с калций и йод, витамин Е. Терапията определя урологът, тъй като лечението е строго индивидуално.