Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Когато кожичката върху главичката на пениса е стеснена и не се издърпва свободно назад, има фимоза. Има я в първата година след раждането при повечето момчета. Дължи се на срастване на вътрешния лист на кожата върху главичката (препуциум) и самата главичка. Нарича се физиологична фимоза. Когато при деца не дава затруднение в уринирането и не е възпалена, не трябва да се разлепва. Това може да се направи след 2-годишна възраст, ако не е станало спонтанно.

Тогава с внимателно придърпване на препуциума се цели да се оголи главичката. След оголването се почиства с антисептичен мехлем и се намазва със стерилен вазелин. Понякога само вазелинът е достатъчен. Тази манипулация се повтаря поне една седмица, по възможност до месец, при къпане на детето.

Когато срастванията са по-здрави, поради набиране на секрет (смегма между препуциума и главичката) и не може да се получи отлепване по обичайния начин, се използват инструменти за отлепването и след това то се прави отново с ръка. Ако отворът на препуциума е много стеснен и не позволява откриване на пениса, а и смущава уринирането, може да се пристъпи към оперативното отстраняване на препуциума - циркумцизио (обрязване).

Родителите не бива да се страхуват, а по-навреме да се обърнат към тези, които могат да им помогнат - уролозите. Самолечението в много случаи води до инфекции и увреждане на отделителната система в по-горните отдели.