Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Напикаването е резултат на загуба на способността на мехура да задържа урина, която неволево изтича от пикочния канал. Най-честата причина за това са възпалителни заболявания на пикочния мехур, шийката на мехура, простатната жлеза и пикочния канал, тумори на пикочния мехур и пикочния канал, камъни и чужди тела в крайната част на пикочоотделителната система, аденом и карцином на простатната жлеза и след операции по повод тези заболявания, особено след трансуретрална резекция със засягане на сфинктерите, визуална уретротомия, травми на пикочния мехур, пикочния канал и пространството около тях. Някои заболявания извън урогениталната система също могат да доведат до инконтиненция:

- заболявания на централната нервна система, на гръбначния мозък, оперативни намеси с увреждане на инервацията на пикочния мехур;

- някои психични заболявания също могат да доведат до инконтиненция. Има се предвид, че при тази възраст естествената еластичност на мускулатурата и съединителната тъкан са намалели и има отпускане на вътрешните органи, включително и тези, свързани с отделянето на урина. Това усложнява предприемането на консервативно и оперативно лечение и изисква по-голям опит от лекуващия специалист.

Лечението обикновено е насочено към основното заболяване. При усложнения след операция или причини извън отделителната система се пристъпва към консервативно лечение с препарати, които стимулират мехурната стена и сфинктерния апарат.