Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Понякога след травма има инконтиненция на урината - пикочният мехур не може да я задържа или не може да я изпусне навън. Невъзможността за задръжка се дължи на инсуфициенция (недостатъчност) на уретрата или мехурна нестабилност.

Инсуфициенция на уретрата има, когато функцията на проксималния и дисталния сфинктер (по-близкия и по-далечния затварящ механизъм) е нарушена. Сфинктерът е способен да поддържа континенцията. Невъзможността на мехура да се освобождава от съдържимото си може да се дължи на невъзможност за контракции на мехура, някои неконтролирани контракции или препятствие в изхода на мехура.

Всички тези промени могат да се дължат и на травма. Инконтиненцията може да се лекува с лекарства, с физиотерапия (електрическа стимулация) и хирургически.

От медикаментите се използват тези, които повлияват вегетативната нервна система самостоятелно или в комбинация помежду си. При понижен детрузорен тонус (тонус на мускулатурата на пикочния мехур) и хипоконтрактилитет (пикочният мехур да изпразни събраната урина) се прилагат холинолиметици, алфа-2 -адреноблокери, а при повишен тонус - холинолитици. Дисинергията (разминаването) на сфинктерите се лекува с централни миорелаксанти.

Физиотерапията (електрическата стимулация) на тазовите мускули може да доведе до отпускане на детрузора (мускулите на пикочния мехур) или свиване на сфинктерите на уретрата, или и двете. При правилно провеждане добрите резултати достигат до 40%.

Хирургичните интервенции при инконтиненция са многобройни и целта им е да доведат до нормално изпускане на урината, да повишат или намалят тонуса на детрузора. При неповлияващи се случаи може да се достигне до деривация на урината - уретерокутаностомия, различни пластики с включване на различни нива на гастроинтестиналния тракт. Може да се използва и изкуствен сфинктер, който се имплантира също интраоперативно.

Затова, ако имате неволево изпускане на урината, трябва да се обърнете към уролог.