Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Изследванията ви не са доведени докрай. Доброкачествената простатна хиперплазия, както и карциномът на простатата имат еднаква симптоматика и някои общи изследвания. Разликата е в находката при ректалното туширане.

При вас има един променен показател, висок PSA - до 16. Но най-важното доказателство - биопсията, говори за доброкачествена простатна хиперплазия.

Стойностите на простатоспецифичния антиген (PSA) се влияят от много състояния на простатната жлеза и пикочния мехур - предхождащи манипулации (туширане, катетеризиране), кръвоизливи на жлезата, остатъчна урина, големина и др. Вие имате камък в пикочния мехур, който е сериозен дразнител на мехура и жлезата. В резултат може да се получи задръжка на урината.

За уточняване на състоянието ви трябва да се обърнете към уролог. Камъкът трябва да се отстрани (може и чрез литотрипсия през пикочния канал), да се вземе биопсия от простатата и в зависимост от резултата да се предприеме лечение - консервативно (с медикаменти) или оперативно.