Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лечението на доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) включва медикаментозна (консервативна) терапия и радикална - операция при съответните показания.

Консервативното лечение включва терапия с лекарства от растителен произход, селективни алфа 1-блокери, инхибитори на 5-алфа редуктазата. Лекарствата от растителен произход - растителните екстракти, се използват в много страни по света.

Източници на тези лекарства са от тиквите до копривата. Лекарствата, блокиращи алфа 1-адренергичните рецептори, отпускат гладкомускулната компонента на простатата и по този начин улесняват отделянето на урината и намаляването на симптомите. Инхибирането на 5-алфа редуктазата забавя или обръща простатния растеж без странични ефекти, наблюдавани при повечето ендокринни препарати, тъй като концентрацията на тестерони е неувеличена. Разработени са няколко препарата, които могат да се вземат продължително време дори с години.

При показания се пристъпва към радикалното лечение - отворената аденомектомия (класическа) и трансуреталната резекция. Целта и при двете операции е да се отстрани тъканта до капсулата.

Трансуреталната резекция е по-лека за пациента, но изисква от оператора повече умение. При нея следоперативният период е по-кратък. От значение за вида на операцията е и големината на простатата. Пациентът има право на избор, но последното решение взема урологът.