Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Затрудненото уриниране се обяснява от лекарите с увеличена простата отпреди повече от 180 години и се търси начин за лечение на това заболяване.

Естественото развитие на доброкачествената простатна хиперплазия е неравномерно. Периодите имат различна продължителност, понякога десетилетия. И в тези периоди на затишие не се налага лечение. По този начин се създава впечатление, че заболяването е изчезнало без лечение. Освен това тежестта на симптоматиката варира в значителна степен в зависимост от индивидуалната поносимост.

Данни за самоизлекуване не са познати. Най-успешното консервативно лечение от хилядолетия досега при затруднено уриниране е катетърът. Поставянето и невъзможността за уриниране без него е първата причина за оперативно лечение. Във времето е имало големи майстори за поставянето на катетър въпреки примитивните условия. Някои се научавали да се катетеризират сами.

Тези техники се владеят от уролозите специалисти. Катетърът не трябва да се маха при невъзможност да се уринира по естествен начин.

Носенето на катетър не е вредно за живота на пациента и може да се носи до края на живота, ако, разбира се, се спазва добра хигиена. Катетрите се сменят редовно, минимум на един месец. Това задължително трябва да стане в лечебно заведение.