Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Когато стане хроничен, простатитът освен с неприятните усещания се характеризира и с промени в спермограмата, която при млади хора има особено значение за оплодителната способност. Затова в тези случаи спермограмата е задължителна.

Обикновено изследването се прави след петдневно полово въздържание (това е достатъчно). Материалът се взема чрез мастурбация в шишенце и се изследва в специализирани сперматологични лаборатории.

Изследват се показателите:

- обем на еякулата (норма 1,5-6,0 мл);

- време на втечняване (норма 15-20 мин);

- рН (норма 7,2-7,8);

- вискозитет - нормален, повишен;

- брой на сперматозоидите (норма 40-120 млн./мл);

- подвижност на сперматозоидите - процент на добре подвижните (над 60 на сто), на слабо подвижните, на неподвижните;

- скорост (нормална над 10 микрона/сек);

- морфология (нормални над 60%), процент с отклонения.

Според резултатите се прави вероятна оценка на оплодителната способност. Според класификацията тя може да бъде отлична, средна, лоша или да липсва. Спермограмата дава значителна информация преди и след лечението и е прогностично важна. Тя не е задължителна, но е полезна. При негативни резултати особено при семейни двойки не трябва да се смята, че оплождането е невъзможно. Със съвременните методи на ин витро техниките и особено с интрацелуларното оплождане (оплождане на яйцеклетката дори при наличието на един годен сперматозоид) се постига очакваният резултат - бременност.