Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Радикалната операция на доброкачествената простатна хиперплазия се прави трансуретрално или по отворен начин. В около 2% от тези операции има инконтиненция на урината (неволно изпускане). Тя е рядко, но неприятно усложнение.

То може да се дължи на неправилно поставена индикация (причина) за операция, например, когато преобладават възпалителните над обструктивните (запушване) симптоми. Освен това много важно е по време на самата операция да не се увреди напречно набразденият сфинктер. Понякога той може да се увреди още преди операцията (най-често вследствие на диабет, друга операция или травми на таза, радиотерапия, инфекция). Понякога инконтиненцията може да се дължи на задръжка на урината заради наличие на остатъчна тъкан от простатата и се получава т.нар. ischuria paradoxa - изтичане на урина при препълнен пикочен мехур.

Причината за неволното изпускане на урина може да е и придобито стеснение на уретрата, пикочния канал, склероза на мехурната шийка. Лечението се извършва след изследване на пикочно-отделителната система - чрез ехография, венозна урография, цистоскопия, уродинамични изследвания, посявка на урината (за бактерии).

Лечението е комплексно. Прилагат се физиотерапия (балнеолечение), медикаменти, може да се действа оперативно - пластични операции (Кауфман), изкуствен сфинктер, слингови операции (целят повдигане на пикочния канал и възпрепятстват неволевото отделяне на урина).

Най-подходящи са операциите за поставяне на изкуствен сфинктер, но те са прекалено скъпи засега.

Най-добре е да направите консултация с уролог.