Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

След преболедуване от Базедова болест жената няма проблем със забременяване и нормално износване на бременността, нито съществува някакъв риск за плода.

При планиране на бременност за близък период е необходимо тиреоидният статус да бъде проверен чрез изследване на тиреостимулиращия хормон в кръвта (ТСХ). Ако той е отклонен, наложително е да се изследват и двата тиреоидни хормона (Т3 и Т4), което би доказало наличие на клинично неизявени нарушения, респективно начален рецидив на прекараното преди заболяване. Това изисква съответно медикаментозно лечение и отлагане на бременността за по-късен период (най-рано след една година). Този период може значително да се съкрати, ако се вземе решение за операция на жлезата (при високостепенна гуша или при хронично-рецидивиращо протичане на заболяването).

В хода на бременността е необходимо ТСХ да бъде периодично контролиран средно през 2 месеца. При евентуален рецидив на Базедовата болест (тиреотоксикозата) се включват малки дози тиреостатик, без да се прекъсва бременността. Риск за плода не съществува освен при предозиране на медикамента, когато може да възникне вроден хипотиреоидизъм на плода.

Риск за майката възниква след раждането, когато най-често между 2-ия и 6-ия месец автоимунните нарушения се изострят и заболяването рецидивира. Това изисква прекратяване на кърменето и включване на активно тиреостатично лечение. Тиреостатиците преминават в майчината кърма и могат да увредят тиреоидната функция на новороденото.

Всички новородени подлежат на задължително изследване на тиреоидната функция (неонатален скрининг), независимо дали майката е имала или не тиреоидно заболяване.