Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Основно изискване при лечението на ТАО е компенсиране на тиреоидните функционални нарушения със съответни медикаменти - с тиреостатици при Базедова болест и хашитоксикоза или с Л-тироксин при хипотиреоидизъм. Медикаментозното лечение цели потискане на автоимунния процес до фаза на ремисия, което се отнася не само за тиреоидното заболяване, но и за очните нарушения.

Ако проявите на ТАО са значително изразени и прогресиращи, наложително е успоредно лечение и с кортизонови препарати за срок 3 до 6 месеца, приложени по различни схеми - като таблетки през устата и/или венозно (т.нар. пулс терепия).

Локално се прилагат капки за очи, съдържащи кортизон, а в случаите с повишено очно налягане - самостоятелно или в съчетание с таблетки през устата. Уместно е използване на изкуствени сълзи като протектор на роговицата особено при лагофталм.

Важно е да се носят тъмни очила, да се избягва излагането на пряка слънчева светлина, вятър и студ, запрашеност. Трябва да се ограничи дългото четене и гледане на телевизия, както и работата с компютър.

При тежки случаи, неповлияни от кортикостероидното лечение, се прибягва до лъчетерапия на орбитите или до операция на орбитите с цел намаляване изпъкналосттта на очните ябълки, както и на компресията на очните нерви, застрашаваща зрението. При лагофталм може да се приложи тарзорафия - частично или пълно зашиване на клепачите за определен срок.

Оперативно отстраняване на щитовидната жлеза се предприема при наличие на възли или при тежки форми на ТАО, неповлияни от провежданото лечение.