Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Лечението на възлестите гуши по правило е хирургическо. Обемът на операцията зависи от функционалния статус на жлезата. При нормална функция, показател за каквато е нормалната стойност на тиреостимулиращия хормон (ТСХ) в серума, се отстранява само онази част от съответния дял, където е възелът.

Ако има съмнение във верността на резултатите от хормоналното изследване, както е в случая, е необходимо повторно изследване на хормоните при строго изискване да не са вземани хормонални препарати или богати на йод храни или медикаменти.

При повишена функция, характеризираща се с нисък ТСХ в серума, се отстранява не само възелът, но и по-голяма част от двата дяла на жлезата.

При всички случаи с нодозни гуши се прави хистологично изследване на възела за изключване на злокачествен процес - карцином. Такъв се доказва при 5-8% от възлите независимо от размера им.

Ако има карцином, се отстранява цялата щитовидна жлеза и прилежащите й области, след което болният остава на трайно заместително лечение с тиреоидни хормони. За да се избегне повторна операция, хистологичното изследване трябва да бъде експресно в хода на самата операция. Ако това бъде пропуснато и диагнозата бъде поставена на трайния хистологичен препарат, след операцията се налага повторно отваряне с оглед отстраняване остатъка на жлезата.

Ако операцията не бъде предприета, задължителна е тънкоиглената биопсия на възела (възлите), която се прави под ехографски контрол. Тя може да изключи или потвърди карцином с вероятност до 95%.

При доброкачествени малки възли с размери до 1-1,5 см, операцията би могла да се отложи, като болният бъде поставен под клиничен и ехографски контрол през 4-6 месеца. Лечение с хормони или други медикаменти в тези случаи е безперспективно.