Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Използваните днес тиреоидни маркери за рак на щитовидната жлеза са два: тиреоглобулин и калцитонин. Първият се използва в диагностиката на диференцираните тиреоидни карциноми - ДТК (фоликуларен, папиларен, смесен), а вторият - при медуларния тиреоиден карцином.

Калцитонинът е важен за ранна предоперативна диагноза на медуларния карцином, като стойностите му пряко зависят от размерите на тумора. Диагностичната стойност на тиреоглобулина за предоперативна диагноза на ДТК е ограничена, тъй като зависи от много фактори: от обема в структурата на жлезата, от наличието на автоимунни, възпалителни и дегенеративни процеси, от тиреоидния функционален статус. При повечето от тези състояния, особено при повишена тиреоидна функция (хипертиреоидизъм), стойностите за тиреоглобулина в серума са значително повишени, без да е налице злокачествен процес. Това особено се отнася за тиреоидита (гушата) на Хашимото. Той се характеризира с наличие на тиреоглобулинови антитела в серума, които могат да обусловят фалшиво положителни или отрицателни резултати. Структурните и функционалните процеси при тези случаи повлияват резултатите в още по-голяма степен. Ето защо при болни с тиреоидит на Хашимото, включително и нодозния му вариант, тиреоглобулинът не може да бъде надежден туморен маркер.

Основното показание за изследване на тиреоидните туморни маркери е ранната диагноза на следоперативните рецидиви или метастази след цялостното оперативно отстраняване на жлезата, последвано от лъчетерапия (радиойод). Болните, оперирани за тиреоиден карцином, трябва да бъдат проследявани чрез изследване на съответния туморен маркер средно през 6 месеца. Стойности на тиреоглобулина над 1 нг/мл или на калцитонина над 10 пг/мл са съмнителни за рецидив (метастази), а това изисква провеждане на сцинтиграфия с йод-131 или с технеций-миби (гама-камера) след прекратяване на заместителното лечение с Л-тироксин или след инжектиране на човешки рекомбинантен ТСХ.