Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

За ниска кръвна захар говорим, когато стойностите й спаднат под 3,0 мМол/л. Това обуславя проявите на хипогликемия: силен глад, изпотяване, треперене, сърцебиене, нервна свръхвъзбуда. В тежките случаи (при кръвна захар под 2 мМол/л) се появяват гърчове, халюцинации, сънливост и нарушения в съзнанието, а в крайните фази настъпва коматозно състояние, което може да завърши фатално.

В клиничната практика хипогликемии най-често се наблюдават при диабетици, провеждащи инсулиново лечение. Обикновено те се дължат на предозиране на инсулина или на недостатъчен прием на храна след инжектирането му. По-тежките и продължителни физически усилия при диабет също могат да провокират хипогликемия, ако не бъдат намалени обичайните дози инсулин или не се приеме повече храна през време на усилието. Някои от пероралните антидиабетични средства като сулфанилурейните препарати също могат да предизвикат хипогликемии, ако бъдат предозирани.

При настъпила хипогликемия е необходимо да се осигури незабавен прием на бързо резорбиращи се въглехидрати през устата или венозно инжектиране на глюкозни разтвори. В тежките случаи и при хипогликемична кома може да се инжектира мускулно 1 мг глюкагон (еднократно или двукратно през 20 минути), последвано от прием на въглехидратна храна или венозно инжектиране на глюкоза и 100 мг хидрокортизон.

В ранната фаза на захарния диабет тип 2 (фазата на т.нар. преддиабет) могат да настъпят спонтанни хипогликемии, дължащи се на повишена инсулинова секреция, стимулирана след прием на храна, особено на алкохол.

При недиабетици хипогликемиите могат да се дължат на различни фактори: продължително гладуване, рязко намаление на телесното тегло (кахексия), чернодробни или стомашно-чревни заболявания, свързани с намаление на гликогенните резерви в черния дроб или бързо изпразване на стомаха (хроничен хепатит, чернодробна цироза, резекция на стомаха, хронични ентерити).

Тумори на панкреаса, свръхсекретиращи инсулин (т.нар. инсулиноми), са причина за тежки и чести хипогликемии, настъпващи най-често нощем или в ранните сутрешни часове. Относително по-редки са хипогликемиите, дължащи се на намалена секреция на глюкокортикоидни хормони от надбъбречните жлези (Адисонова болест), намалена функция на щитовидната жлеза или хипофизата (хипотиреоидизъм, хипопитуитаризъм).

Във всички случаи е необходимо да се изяснят причините за хипогликемиите с оглед адекватно лечение на основното заболяване и предотвратяване на нови инциденти, които могат да доведат до тежки усложнения.