Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Литотрипсията е дезинтегриране (разчупване) на камъни в човешкото тяло (пикочен мехур, уретер, бъбрек и др.). Най-често се прави при конкременти в бъбреците. Може да се извърши с пряк контакт или чрез въздействие извън тялото (екстракорпорално). Контактът може да е механичен, с различни видове литотриптори, електрохидравлични литотриптори, ултразвук, дори лазер. Но литотрипсия извън тялото е най-модерното лечение по безконтактен начин.

Най-честото й усложнение е макроскопската хематурия резултат от увреди на епитела от фрагменти на камъка или от пряка увреда на ударната вълна върху паренхима на бъбрека. Може да има и интрапаренхимно кървене (в тъканта), субкапсуларно или периренално.

Периреналните и субкапсуларните колекции са по чести при болни с високо кръвно, особено тези, които не го контролират по време на лечението.

Субкапсуларните колекции се резорбират до 6 седмици, но могат да останат и до 6 месеца. Периреналните (околобъбречна) колекции изчезват за няколко дена, понякога се получава едем (набъбване) вътре или около бъбрека.

Увреждането на други органи е случайно. Може да се увреди панкреасът (задстомашната жлеза), да се получат ерозии на стомаха, кръвонасядания по лигавицата на червата, увреда на слезката (далака), фистули между уретера и червата, аритмия и белодробни увреждания. Репродуктивните органи са относително устойчиви.

При лабораторни изследвания се открива и протеинурия (белтък в урината), която изчезва за 3 до 6 дни. Тези промени са по-чести при първите поколения литотриптори. При най-новото поколение "сухи" литотриптори те са много редки и минимални.

Друг риск е, когато пациентите приемат антикоагуланти (лекарства, които пречат на кръвта да се съсирва). В този случай може да се стигне до кръвоизлив в бъбреците.

Принцинпът на извънтелесното чупене на камъни е ударните вълни, произведени в апарата, да се пренесат фокусирани до камъните, без да се увредят околните тъкани.