Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Нефропатията на бременността е късна токсикоза (отравяне), която се проявява след 20-ата седмица у здрави жени с наличие на белтък в урината, отоци по крайниците, повишено кръвно налягане. Нарича се прееклампасия. Среща се при 5-7% от бременните. Обикновено се засягат млади първескини.

Причините за възникването са неизвестни, но вероятно съществено значение имат нарушенията в хормоналната продукция и регулация на съдовия тонус и водно-солевата обмена.

Основните клинични прояви са увеличение на теглото, отоци, повишено кръвно налягане, наличие на белтък в урината, нарушение в съсирваемостта, установява се нормален креатинин, но повишена серумна урея, повишена пикочна киселина.

Проявите на нефропатията се запазват до раждането. При поставяне в режим на максимален покой и правилно лечение на хипертонията най-често раждането е без проблем за майката и детето. Рядко може да се стигне до клампсия (нарушено зрение, гадене, повръщане, тонични, а по-късно и клонични гърчове, оток и кръвоизливи в очното дъно), остра бъбречна недостатъчност, остра левокамерна сърдечна недостатъчност или мозъчен кръвоизлив. След раждането проявите на първичната нефропатия на бременността изчезват.

Основен проблем е да се отличи първична нефропатия на бременността от есенционалната хипертония и от предшестващи бъбречни увреждания, които се проявяват за първи път по време на бременността.

Ако заболяването прогресира, се стига до унищожаване на гломерулите, до намаляване на функциониращия паренхим и развитие на нефросклероза.

Консервативното лечение в този случай включва лечение на основното заболяване, режим, диета, медикаментозно лечение.

Режимът включва умерени разходки, следобедна почивка.

Добре е да се ограничат белтъците в храната, да се осигури въглехидратна диета с достатъчно витамини и соли.

Приемането на течности е от изключително важно значение. Трябва да се приемат количества, равни на диурезата от предния ден плюс корекция за водата, изпусната от дихателните пътища.

Медикаментозното лечение включва лечението на анемията, електролитните разстройства, метаболитна ацидоза и усложненията (хипертония, сърдечна недостатъчност, повръщане, мозъчен оток, кожен сърбеж и др.).