Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

"Сбръчкването" на бъбрека се нарича нефросклероза. Бъбрекът е с намалени размери, блед. Повърхността е лабирана, а капсулата е задебелена. При микроскопското изследване се вижда атрофия на бъбречните каналчета. В крайните стадии преобладава фиброзна тъкан, бедна на съдове. Гломерулите (основната функционираща част на бъбрека) са обхванати от съединителна тъкан, която може да е и хиалинизирала (отлагане на хиалин). Най-често това става след хроничен пиелонефрит.

Пиелонефритът е възпаление на паренхима на единия или двата бъбрека, предизвикано от различни причинители. Засяга и пиело-каликсната система, но най-вече и най-силно е изразено в интерстициума (междутъканно пространство) и в бъбречните каналчета.

Това е най-честото бъбречно заболяване. Причините за пиелонефрит могат да бъдат: бактерии, микоплазми, хламидии, гъби, вируси, плесени, актиномицети. Най-чести са бактериалните причинители. Тук спадат - коли групата, протеус, цитробактер, серация и др. От тях най-често се срещат ешерихия коли и протеус. За развитието на възпалителния процес е важен не толкова видът на микроорганизма, причиняващ инфекцията, а високата резистентност на тези микроорганизми към антибиотиците, което е резултат от неефикасното лечение на острия пиелонефрит.

Пътищата за проникване на инфекцията до бъбрека са: кръвни - от гнойно огнище в организма, по лимфните пътища, по хода на уринния ток - десцендентен (слизащ), обратно, възходящ - по стените на пикочните пътища.

Значение има и локалният имунитет. Намалението му, както и на общия имунитет, е една от причините за хронифициране. За прогресиране на заболяването има значение и силата на микроорганизмите от алергични реакции в бъбрека, от нарушаване на локалното кръвообращение. Обичайното усложнение на "сбръчкания" бъбрек е високо кръвно налягане. В случай на съмнение за нефросклероза се обръщайте към уролог.