Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хемодиализата е извънтелесно очистване на организма от токсични продукти (остатъчно азотни тела), като се използва принципът на диализата. Хемодиализа се прилага при болни, чиито бъбреци са в последен стадий на недостатъчност - хроничната.

Процедурата се извършва от "изкуствен бъбрек" Кръвта, взета от някоя артерия (артериално-венозна фистула на предмишницата), циркулира през изкуствения бъбрек, където от едната страна на полупропусклива мембрана минава кръвният ток, а от другата разтвор с електролитен състав, аналогичен на кръвта. Водата и непотребните продукти от кръвта на болния се филтрират през мембраната, чиито пори не позволяват преминаването на кръвни клетки и макромолекули. Така пречистената кръв се връща в тялото на болния през венозната система.

Същият принцип се използва и при перитонеалната диализа, но за мембрана служи перитонеумът (мембрана, покриваща коремната кухина) на болния. Най-честите заболявания, довеждащи до бъбречна недостатъчност, са:

- с предимно засягане на гломерулите (хроничен гломерулонефрит, гломерулна склероза, хроничен пиелонефрит, бъбречна туберкулоза, Балканска ендемична нефропатия - БЕН);

- с предимно засягане на съдовете (хипертония, стеноза на бъбречните артерии, нефросклероза);

- обструктивни нефропатии (уролитиаза - особено малигнена, хидронефроза, тумори на урогениталната система)

- вродени аномалии (поликистоза, хидронефрози, олигофрения);

- болести на обмяната (метаболитни нефропатии, диабет, подагра, първичен хиперпаратиреоидизъм, саркоидоза);

- системни болести на съединителната тъкан (лупус, склеродермия).

При диабетици на диализа захарният диабет е предпоставка и за други болести и усложнения на големите съдове (долни крайници, сърце, мозък), проблеми със зрението, повишена склонност към инфекции и др. Има голям проблем за постигане на съдов достъп (артерио-венозна фистула), а хемодиализата невинаги се понася спокойно от пациента.

Именно по тези две причини перитонеалната диализа е за предпочитане при част от болните. Диализата е успешна при активно сътрудничество на пациента. Най-добри резултати се получават при успешно присаждане на бъбрек със или без панкреас.