Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Бъбреците са на нивото XI-ХII гръден до II поясен прешлен. Десният e l-2 см по-ниско от левия поради избутването му от черния дроб. Те се задържат в тези граници благодарение на мастната капсула, съдовия сноп и отрицателното коремно налягане. При промени на някои от тези фактори бъбреците стават подвижни. Това се среща по-често при жените. В повечето случаи е подвижен десният.

Спадналият бъбрек обикновено не дава смущения и се открива случайно по повод друго заболяване.

При изправено положение болните се оплакват от тъпи болки в лумбалната област поради спадане на бъбрека и повиване на съдово-нервния сноп (сплит). Болката може да върви към мехура или към пъпа. Спадналият бъбрек рядко предизвиква бъбречна колика. Много често в легнало положение оплакванията изчезват. При жените могат да се получат смущения от стомашночревния тракт и от вегетативната нервна система.

При палпация (опипване) особено в право положение в зависимост от степента на подвижността може да се опипа долният полюс, половината или целият бъбрек до таза. При изследване се намира албуминурия и умерена хематурия. Може също да се повиши кръвното налягане.

При спадане на бъбрека повече на долния полюс и особено ако оплакванията са големи, се прави операция - нефропексия. Преди това може да се опита чрез повишаване на телесното тегло да се повдигне бъбрекът или се поставя временно стент (протеза).