Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Бъбречната криза е резултат на внезапно или частично запушване на горните пикочни пътища. Най-честата причина за това е пикочен камък. Движението на камъка през уретера зависи от неговата големина, повърхност (грапава или гладка), наличие на спазъм, възпалителен оток, силата на перисталтиката на уретера. Кризата започва остро и най-често е едностранна с локализация в лумбалната област и разпространение по уретера към гениталиите. Кризата понякога е толкова силна, че принуждава болните да са много неспокойни и постоянно да променят положението си. Те имат силни позиви за уриниране, гадене, дори повръщане, метеоризъм.

Причините за болката се дължат на застоя на урината, повишаване на налягането в бъбречното легенче, разтягане на бъбречната капсула, пиелопаренхимен рефлукс, които дразнят богатата мрежа от нервни окончания. Лечението на бъбречната криза изисква бързо и ефективно отстраняване на болката. Освен това трябва да се вземат мерки за отстраняване на камъка. Лечението започва с приложението на аналгетици, спазмолитици и седативни средства. При много силни болки медикаментозното лечение се провежда с венозно вливане. Прилагат се няколко комбинации.

Ако болката се успокои, без да е изхвърлен камъкът, се усилва диурезата, вземат се аналгетици и спазмолитици. Уместна е и физиотерапията.