Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Над 90% от туморите на пикочно-половата система са злокачествени. Ракът на бъбрека е от най-честите при възрастните и засяга 2 пъти повече мъжете. По-голям е рискът за живеещите в града и хората в петото и седмото десетилетие. Предразполагащи фактори са пушенето, замърсяването с кадмий, наследствеността, злоупотребата с кафе и животински мазнини. Фамилното предразположение се проявява обикновено около 45-годишна възраст. Алкохолът не влияе. Ракът е по-чест сред кожари, обущари и работещи с азбест.

Дава разсейки по кръвен и лимфен път. Те са по-вероятни при по-голям тумор. Класическите прояви на бъбречния рак са болка, кръв в урината, напипваща се туморна маса. Често има необяснимо повишена температура, варикоцеле (разширени вени) вдясно. Неспецифичните симптоми са намаляване на апетита, отслабване, гадене и повръщане, отпадналост, нервно-мускулни възпаления, хипертония. Те могат да настъпят преди класическата триада от оплаквания. Броят на случайно откритите тумори се увеличава с подобряването на диагностиката. Червените кръвни клетки може да са увеличени или намалени. Утайката е ускорена, повишено е нивото на калция, алфа-2 и гама-глобулините, алкалната фосфатаза, лактатдехидрогенезата. В урината има много еритроцити и левкоцити. При напреднал рак имунните Т-клетки намаляват.

Диагностицира се чрез ехография, компютърна томография и магнитен резонанс. Голямо значение има рентгеновото изследване на бъбречните артерии (реновазография), което се използва и за лечение - запушване на артерията например с желатинова гъбка. Така се спира кръвообращението в бъбрека и операцията става по-лека, с минимална кръвозагуба и травмиране на околните тъкани и органи.

Лечението е само оперативно - отстраняване на бъбрека (нефректомия). След това се прилагат хормони и имунотерапия.