Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Всеки камък в отделителната система съдържа органична част, наречена матрикс. Тя се състои предимно от мукопротеини и от една кристалинна част с различен химичен състав. Въз основа на това конкрементите се делят на: калциевооксалатни, фосфатни, пикочокиселинни, цистинови. Те се образуват при различна киселинност на урината, която в известна степен зависи от диетата.

Храненето при хора с конкременти трябва да бъде пълноценно. Ограничаването на някои хранителни вещества трябва да бъде за определен период. На пациентите се препоръчва обилно приемане на течност и да се ограничат дразнещите съставки на храната (солено, кисело, люто, алкохол). Пиенето на течности да е над 2 л на ден и да е на равни интервали. Обилната урина не само подобрява разтворимостта на солите в нея, но създава условия за изхвърляне на пясък и малки конкременти.

Хранителният режим трябва да се съобразява с химичния вид на конкрементите и със стадия на заболяването.

Болните с калциевооксалатни конкременти трябва да се предпазват от храни, съдържащи оксалати (спанак, цвекло, магданоз, сини сливи, патладжан, шоколад, какао, черен чай, мляко и млечни продукти). Пият се алкални минерални води (от Хисаря, Горна баня), защото тези камъни се образуват при кисела урина.

При фосфатни конкременти се цели да се подкисели урината и да се намали фосфорът. Фосфатни камъни се образуват в алкална урина. Храни, богати на фосфор, са: сирене, жълтък, сух боб, грах, риба, хайвер. За предпочитане са мляко, ориз, плодове, зеленчуци, меса от млади животни.

Болните трябва да поддържат висока диуреза (количеството урина за 24 часа) и да приемат кисели минерални води (от Михалково, Стефан Караджово, Търговище).

Храната при уратни камъни не влияе пряко на образуването им, трябва да се ограничат храни, съдържащи пуринови вещества (дреболии, говеждо месо, мозък, сирене в голямо количество). Зеленчуково-плодовата храна и намалената животинска белтъчна храна ускоряват алкализирането на урината (урати се образуват в кисела урина). Препоръчват се освен зеленчуци, картофи, тестени произведения, яйца, сирене, цитрусови плодове и сокове от тях.

При цистинови конкременти трябва да се ограничи консумацията на месо, риба, мляко и млечни произведения, орехи. Препоръчват се тестени произведения, захар, маргарин, зеленчуци, плодове. Урината трябва да се разрежда максимално. Приемът на течност е от 4 до 7 литра за 24 часа. Специфичното тегло на урината трябва да е под 1012. При диуреза 3 литра утаяването на цистин практически се прекъсва. Добре е да се приемат алкални минерални води.