Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кистите на бъбрека и конкрементите (камъните) в него поотделно се срещат често при възрастните хора. Комбинацията им обаче е по-рядка. Трябва да се установи дали наистина има кистично формирование, или това е разширение на чашките и легенчето вследствие на прекъсване оттока на урината.

Солитарната киста е единично кистозно заболяване с кръгла или овална форма. Съдържанието е серозно, рядко може да бъде хеморагично. По размер е най-често 8-10 см в диаметър, но има и по-големи кисти. Тъй като те имат прогресиращо развитие, това постепенно нарушава хемодинамиката на бъбрека, което пък води до развитие на артериална хипертония. При клинични оплаквания и особено при обструкция на легенчето и чашките трябва да се мисли за оперативна интервенция.

Бъбречнокаменната болест има изразена симптоматика: болка, хематурия (пикаене на кръв), пиурия (изпикаване на гной), фебрилитет (температура) и др. Има и случаи, в които конкрементите в бъбрека се установяват при други изследвания.

Диагнозата се поставя с ехограф, рентген, магнитен резонанс, компютърна аксиална томография и уретероскопия. При лечението се подхожда комплексно: консервативно (болкоуспокояващи, спазмолитици, антибиотици) или оперативно - цели отстраняването на конкремента.