Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При драстични диети с бързо изгубване на телесните тлъстини и без подготовка (третиране) на мускулите и свързващите връзки може да се получи пролапс на органите. Това е изместване надолу на орган или тъкан в резултат на отслабване на поддържащите го тъкани.

Пролапсът на шийката и влагалището са резултат най-често на разтегляне на поддържащите връзки. Шийката на матката може да се вижда във вагината, дори шийката и влагалището може да са изцяло извън вагината.

Жени с дефект на поддържащите връзки на предната стена имат хипермоталитет (свръхдвижение) на шийката на пикочния мехур. Лечението е хирургично и се състои в стабилизиране на поддържащите връзки и стесняване на влагалището на отвърстието му или премахване на матката.

При пролапс на ануса и ректума той излиза навън. Лечението е оперативно.

Други органи, които могат да се смъкнат, са бъбреците - нефроптоза. Те се поддържат на нормалното си място благодарение на мастната капсула, съдовия педикул и отрицателното коремно налягане. При загубване рязко на тлъстинната капсула могат да се придвижат надолу.

В изправено положение има тъпи болки лумбално, налице са албуминурия и умерена хематурия, които се усилват в края на деня и след физически усилия.

Диагнозата се поставя чрез палпация (опипване), ехография, компютърна аксиална томография, венозна урография, бъбречна сцинтиграфия.

Лечението в тежки случаи е оперативно - нефропексия. Понякога наддаване на няколко килограма разрешава проблема. Поставянето на протеза (стент) също помага.