Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хиперкинетичният прогресиращ паненцефалит е рядко заболяване, предимно в детската възраст, от групата бавновирусни невроинфекции, с вероятен причинител вируса на морбили. Няколко форми на особено възпаление на главния мозък се причиняват от дефектни форми на вируса (нормално той предизвиква шарка). Хронично се увреждат мозъчните клетки, като се засягат прогресивно почти цялата кора на главния мозък и подкоровото бяло вещество, където са нервните проводници.

Най-характерни симптоми са хиперкинезиите (болестни свръхдвижения на крайниците) - гърчове на отделни мускулни групи, широко размахване на крайниците и извиване на тялото по оста му. Появяват се внезапно, с различна честота и сила. Синхронно с хиперкинезите на крайниците някои болни отварят уста като "риба на сухо" или издават неволеви крясък като на чайка. Бавно се развива оглупяване. Постепенно се затрудняват самообслужването и ориентирането в пространството. Бавно се променят почеркът, говорът и поведението.

Характерни са пристъпите на обилно слюноотделяне, потливост, зачервяване и побледняване, в напредналите стадии придружени от повишена температура. Мускулният тонус отначало е намален, но прогресивно се засилва до скованост.

За точната диагноза е важно изследването на гръбначномозъчната течност - откриват се характерни промени на белтъците и особени антитела. При изследване на електрическата активност на мозъка с ЕЕГ (електроенцефалография) също се установяват характерни признаци. Окончателно лечение засега няма. При съмнение за това заболяване детето трябва да се изследва задължително в университетска неврологична клиника.