Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Болестта на Бехчет се характеризира с увреждане на малките съдове и се проявява с характерна триада от симптоми, включващо афтозен стоматит (язвички в устата), ранични по гениталиите и увеит (увреждане на очите). Допълнително се наблюдават симптоми от увреждане на централната нервна система, кожата, ставите, тромбофлебит, и кардио-васкуларни проблеми. Причините са неизвестни, но се предполага възпалителен автоалергичен процес.

Среща се по-често при мъже на възраст между 30 и 40 години.

Заболяването започва обикновено с проблеми в устната кухина и понякога по целия гастроинтестинален тракт, с ранички, които са болезнени. Появяват се и по половите органи, по кожата. Очните проблеми са свързани с помътняване на стъкловидното тяло на окото, с последваща слепота. Болните имат главоболие, увреждане на черепно-мозъчни нерви и епилрептични прояви.

Диагнозата е по възможностите на опитни невролози, а лечението е с имуносупресивни (потискащи имунитета) средства и е с относително добър ефект.