Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Увреждането на страничния кожен нерв на бедрото, известно като мералгия парестетика, или болест на Рот, се държи на притискане на нерва в слабинната (ингвиналната) област на бедрото. Може да е и заради дискови протрузии (изпъквания) и хернии или други процеси по хода на коренчетата, образуващи този нерв.

Проявява се със силна, пареща болка и тръпнене в предно страничната част на бедрото с отслабена сетивност в тази област. Липсват промени в коленния рефлекс и слабост на четириглавия мускул на бедрото. Тези симптоми се влошават при определено положение на бедрото, след дълго стоене прав или при по-продължително ходене.

Предразполагащи фактори за възникване на заболяването и за по-трудното лечение при някои от болните са затлъстяването, бременността и наличието на диабет в рамките на диабетната полиневропатия. Лечението е относително успешно, особено при точното установяване на причините за притискането на нерва някъде по хода на нервните коренчета, които го образуват.