Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Интеркосталната невралгия се проявява със силни стрелкащи болки в междуребреното пространство на гърдите от едната или от двете страни. Може да се дължи на различни болестни процеси, засягащи интеркосталните гръдни или торакални нерви като тумори, травми, фрактури на ребрата или техните залавни за гръдния кош ставички, възпалителни процеси и други.

При болки в мускулите на гръдния кош се говори за интеркостална миалгия, която най-често е с вирусна генеза. Най-честа причина за интеркостално локализираната невралгия е невралгията от херпес, която продължава два и повече месеца след преминаване на обрива, най-често при болни с хронични изтощителни заболявания или с отслабен имунитет вследствие на стрес и други фактори.

Неврологът трябва да намери точния баланс между различните видове антидепресанти, аналгетици и някои по-нови лекарства от групата на антиконвулсантите. Когато не сте получили облекчение повече от две- три седмици, търсете второ мнение за уточняване на вида на невралгията и за да се приложи лечение, отговарящо на конкретната причина за болките.