Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Мануалната терапия е само един от многото методи и средства за лечение на дискогенните радикулити. Със специални техники се освобождава притиснатото коренче и се разрешава диско-радикулерният конфликт, но само от подготвени лекари. При неправилно третиране коренчето може да се втикне и да се притисне в тесния междупрешленен отвор и да се парализира съответната мускулатура.

Поради изключително силната болка и сковаващата спастичност и "блокаж" на мускулите в областта на кръста, засегнатите дори не могат да станат от леглото. Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до дискова протрузия (издуване) или херния, при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото (пулпозното) ядро извън пределите на диска.

При този "порочен кръг" се притиска нервното коренче. То се възпалява и подува в затвореното тясно пространство на междупрешленния отвор и предизвиква още по-силна до непоносима болка и контрактура (спазъм) на съседните мускули между прешлените. Това е нормален рефлекс, за да се ограничат болезнените движения при диско-радикулерен конфликт.

Разрешаването на този конфликт води до излекуване и премахване на болките, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се намества спонтанно или се резорбира, като се "самоизлекува" чрез образуване на шипове или костни мостове. Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства. Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити, са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема.