Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Не. Разширеният хранопровод (ахалазия) има и други названия - мегаезофагус, кардиална склероза, пароксизмална дисфагия. Тази терминология показва различията при интерпретиране на причините, довели до това заболяване. След рака на хранопровода ахалазията е следващото по честота заболяване, което засяга пациентите над 40-50 години.

Причините са неясни, но почти всички изследователи приемат, че основният фактор е смущение в отварянето на долната част на хранопровода, наречена кардия, от нарушената нервна инервация, предизвикваща траен спазъм - кардиоспазъм. Този процес е сравнително бавен и се развива в продължение на години, което е съпроводено от прогресивно разширение на хранопровода (мегаезофагус).

В начало клиничните прояви са незначителни и са свързани с неопределено чувство за тежест зад гръдната кост, периодични "засядания" или "присядания" на храна, периодични повтарящи се смущения в процеса на пропускане на храна към стомаха. С появата на новите диагностични средства (флексибилна соноехография, компютърна томография) се промениха значително схващанията за причините на заболяването спрямо тези, съществували в миналото.

Днес въпреки липсата на съгласие на всички работещи по въпросите на това заболяване се приема, че става дума за първичен спазъм на долната част на хранопровода - кардията, поради увреждания на нервните окончания в мускулатурата на хранопровода. Симптомите на заболяването в началото са неясни, но с напредване на процеса и прогресивното разширение на хранопровода задържането на храна и течности се увеличава, като същевременно тежестта зад гръдната кост става постоянна, често с оплаквания за "плискане" в гърдите при изправено състояние на пациентите.

Възможно е появата на това оплакване и в легнало състояние, като нерядко голямо количество от задържаната храна и течности се излива от хранопровода към устата, понякога с проникване към трахеята и бронхите. Често пациентите имат и оплаквания от дразнеща суха кашлица. Разширеният хранопровод може да достигне големи размери, без пациентите да имат оплаквания (мълчалива ахалазия).

Най-често болните прогресивно отслабват, общото им състояние се влошава, психически се променят от постоянния страх от задавяне, поради което стават неработоспособни. Диагностицирането е изключително лесно. Рентгенови изследвания с контраст, езофагоскопия, компютърна томография са напълно достатъчни за доказването му.

Лечението на ахалазията е продължително и трудно и преди всичко се третира спазъмът. Спазва се строг режим на хранене. Използват се и някои хирургически методи.