Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Полипите на ларнинкса са трайни доброкачествени образувания на гласните връзки с изразена постоянна тенденция за нарастване на обема им. Те са разположени по ръба на гласните връзки, което предизвиква в началото на появата им на транзиторен слабо дрезгав (дисфоничен) глас. С нарастване на обема дисфонията се задълбочава до пълна афония.

Полипите са локализират по ръба на гласната връзка не рядко с краче, което придава на симптоматиката много по-голяма вариабилност, напр. от нормален глас до пълна афония със задушаване (когато полипът попадне между двете гласни връзки). Големината на полипите е твърде разнообразна и от малки, едва забележими могат да достигнат размера на малка череша. Хистологичните промени, наблюдавани при полипите, се типизират с оток и кръвоизливи.

Причините за появата на ларингиалните полипи са различни, но се предполага неправилно използване на гласа с големи гласови (фонаторни) натоварвания.

Лечението е само хирургическо. Полипите се отстраняват с изрязване под микроскоп със специални ножички под обща упойка. Трябва да се отреже минимална тъкан от ръба на гласната връзка, за да няма гласов постоперативен дефект.

Сухотата на гласните връзки или сухият ларингит пък е заболяване, което се характеризира с клинична неясно определена симптоматика и голяма продължителност. Заболяването най-често се свързва с продължително експониране на вредни прахови или газови емисии (често професионални), работа при висока температура и др. Освен горните причини се изтъква също така и продължителният "стаж" на пушачи със съпътсващи възпалителни заболявания.

Подобни атрофични състояния се наблюдават и при някои хормонални нарушения, метаболитни смущения, уремични състояния, диабет, прекомерна употреба на антихистаминови препарати, антибиотици, цитостатици, препарати, понижаващи кръвното налягане, и др. Възможна е появата на хроничен сух ринит при бременни жени, който след раждането отзвучава спонтанно. Патологичните изменения при хроничните ларингити се състоят в прогресивното изчезване на серомукозните жлези, които доставят течната компонента за овлажняване на ларингиалната лигавица.

Тези изменения придават вид на гласните връзки като полирани, тънки, със забавени движения. Гласът е силно променен, дрезгав и лесно се уморява. Нерядко състоянието е придружено от суха дразнеща кашлица. Главният клиничен симптом на хроничните сухи (атрофични) ларингити е сутрешната дрезгавост на гласа до пълна афония, която след продължително мъчително изкашляне се подобрява и гласът се прояснява, но никога не се връща до нормалната си сила. Доминират среднотежките случаи, при които преобладава дрезгав глас, чувство за сухота в ларинкса, постоянно усещане за чуждо тяло и мъчителна кашлица.

Лечението е продължително и е свързано с някои предпазни мерки - изваждане на пациента от вредната производствена и битова среда, спиране на тютюнопушенето, лечение на придружаващите сухия ларингит сателитни заболявания - хронични тонзилити, фарингити лечението на кариозните зъби, гингивити, синузити и др. Медикаментозното лечение се състои в инхалирането на различни препарати, съдържащи йод, за стимулиране на слузната продукция, приемане вътрешно на различни муколитици, 1-2% отвара на лайка със сода бикарбонат, овлажняване с морска вода и др.

За съжаление ефектът на консервативното лечение е временен и трябва често да се повтаря.