Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лечението на аденомите на слюнчените жлези се извършва само по хирургически път и поне до настоящия момент няма консервативно лечебно средство за терапия.

Това са доброкачествени тумори, които най-често се наблюдават в паротисните (околоушните) жлези и много рядко в останалите - подчелюстните, лингвалните, фарингиалните и др. Те представляват много добре капсулирани тумори с хистологична структура, изградена от множество жлези и каналчета, задържана слюнка и съединителна тъкан. Предполага се, че капсулата задържа разрастването на тумора към останалите структури. Туморите нарастват изключително бавно - 1-2 мм в диаметър за година. Възможни са периоди на спиране на растежа и отново нарастване. Понякога причина за това разрастване може да се окажат и кръвоизливи в паренхима на тумора.

Много често туморите произхождат от повърхностния дял на жлезата, което бързо дава естетическа деформация на лицето. Стимулът за разрастването на тумора не е ясен, но се приема, че това са някои хормонални, външни и вътрешни несвойствени фактори на организма, които подбуждат клетките на слюнчената жлеза към неспирен неконтролиран растеж.

В никакъв случаи за причина на този процес не е известна консумацията на топли напитки. Особеност на тези тумори е близкото им разположение до лицевия нерв, което е предпоставка екстирпацията им да се осъществява само от много добри професионалисти с опит във фациалната хирургия. Диагнозата на аденомите е твърде лесна, но за сигурност се извършват освен клиничните наблюдения още и компютър - томография и ядрено-магнитен резонанс, с което се установява разположението на тумора и ангажирането на съседните тъкани.

При операцията най-важна е защитата на лицевия нерв, който минава през жлезата.