Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Третата сливица, или наречената още аденоидна вегетация, се намира непосредствено зад мекото небце по задната страна на гълтача срещу отвора на носните кухини. По своята хистологично структура тя е съставена от лимфна тъкан с епител и притежаваща дълбоки гънки.

В ранната детска възраст тя участвува в продукцията на антитела. С напредване на възрастта към 7-ата или 9-ата година започва бавно да търпи обратно развитие и почти напълно изчезва, но понякога и при дълбока старост могат да се запазят остатъци от нея.

Преценката за отстраняване на третата сливица трябва да се извърши много прецизно с оглед запазване функцията й. Най-често увеличената аденоидна вегетация при малките деца създава затруднение в носното дишане, постоянна хрема, чести възпаления на ушите, а при кърмачета и трудно поемане на кърмата, което се отразява на теглото им.

Допуска се възможността за забавено умствено развитие и трайни деформации на лицевия скелет. Лицето става изострено, небцето е високо разположено, което по-късно се отразява на фонирането и произнасянето на съгласните. Поради честите възпаления на увеличената трета сливица, възпалителният процес нерядко преминава към евстахиевата тръба и предизвиква остри или серозни възпаления. Това пък е свързано с прогресивно намаление на слуха.

Всички тези състояния са абсолютни показания за отстраняване на третата сливица. Диагнозата на увеличената трета сливица е сравнително лесно, но трябва да се разграничи от други процеси, развиващи се във фаринкса - увеличени фарингиални сливици, туморни процеси (ангиофибром, лимфоепителиоми и др.). По тази причина е желателно да се прецени коя е истинската причина за описаните оплаквания, след което да се предприеме хирургическата интервенция. Аденотомията се извършва с обща упойка в клинична обстановка, с което се минимизира постоперативният риск.