Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Възпалението на венците, или гингивитите, са бактериална инфекция, най-често при по-възрастните. Тя се дължи на кариозни зъби, пародонтоза или постоянно дишане през устата заради носни промени или високо разположено твърдо небце.

Инфекцията клинично се проявява с постоянно кървене, промяна в цвета на венеца особено на тази част, която е близо до зъбната редица, увеличаване обема на гингива между зъбите, което създава впечатление за "потънали" зъби, и появата на гноен налеп. Понякога има нетърпима болка и появата на лош дъх от устата (халистезис), а при некротичната форма (инфектиране със СПИН) и отпадане на части от гингивата.

Острите гингивити се проявяват с повишение на температурата, увеличени лимфни възли под долната челюст, ярко зачервен венец, обилно слюноотделяне и лош дъх от устата. Най-тежки са хроничните гингивити, характеризиращи се с постоянно кървене и разклащане на зъбите, които за няколко години изпадат от алвеолите. Този гингивит се наблюдава и при пародонтозата. Болката при тези форми е слаба, но може да се усили, когато възпалителният процес достигне до нервните окончания в корените.

Лечението на гингивитите се провежда с широкоспектърни антибиотици, изплакване многократно на устната кухина с различни дезинфектанти, изключване на стрес, богата на витамини храна особено на витамин С. Задължително се прави бактериологично изследване.