Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Носното кръвотечение (епистаксис) е симптом на редица заболявания от локален характер или става дума за общи системни заболявания извън носната кухина. По обема на кръвозагубата и интензитета на епистаксиса пациентите могат да изпаднат в тежко състояние, налагащо приемането в болница и съответното лечение с кръвопреливане.

Кръвоизливите при 95% от пациентите са от предната част на носа, и то от едно разширение на съдовете, които се намират непосредствено под лигавицата.

Носът е много добре кръвоснабден. По тази причина кръвоизливите могат да бъдат твърде обилни и животозастрашаващи. Освен тези кръвоизливи от предната част на носната преграда (септума) се наблюдават и такива от останалите части на носа особено при възрастни с високо кръвно налягане. Най-често при тях кървенето е артериално. Процентно жените са сравнително по-слабо засегнати. Някои други причини от локален характер са счупвания при удар в областта на носа, разпаднали тумори, ювенилен ангиофибром, постоперативни епистакси и др. Общите причини са твърде многобройни и се наблюдават като правило при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, хемофилия, кръвни заболявания, инфекциозни заболявания, чернодробна цироза, сърдечносъдови заболявания, грип, сепсис, болест на Рендю Ослер и др.

За лечението е необходимо да се изяснят причините. Провежда се терапия на основното болестно състояние, довело до кръвоизилива.