Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Свързан е със спондилоартрозни изменения на шийните прешлени, често при хора в напреднала възраст. В тази зона се образуват шипове, които при определени условия притискат кръвоносните съдове, минаващи през отворите на шийните прешлени.

От тези съдове се отклоняват артериите, които кръвоснабдяват вътрешното ухо. Поради описаните стеснения се намалява дебитът на кръв към вестибуларния апарат. Това състояние се проявява с чувство за световъртеж, нестабилност, едностранно главоболие, шумове в ушите и евентуални зрителни нарушения.

Втората теория е неврогенна. Тя се свързва с измененията в шийните прешлени и компресията върху нервните коренчета. Тези нерви предизвикват свиване и разширение на кръвоносните съдове и при рязкото навеждане на главата натискът върху тях се усилва, което възбужда свиването на съдовете във вътрешното ухо.

Лечението на синдрома на Баре-Лиу се провежда главно със съдоразширяващи средства. Препоръчват се и много внимателни и умерени по своя размах движения на главата. Тази своеобразна рехабилитация първоначално се провежда в легнало положение под наблюдението на специалист по лечебна гимнастика. Особено място в терапията заема постоянната тренировка на вестибуларния анализатор, като за целта внимателно се раздвижва периодично главата в различни посоки в домашна обстановка.