Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Заглъхванато на ушите може да се дължи на различни причини, между които и на високо кръвно налягане. При него се стига до повишаване на наляганането във вътрешното ухо и невъзможност да се реализира нормалното оттичане на ендилимфата. По тази причина мембраната, върху която са разположени слуховите клетки, не може нормално да се огъва, а с това се намалява и дразненето на нервните окончания, поради което настъпва и заглъхването на слуха. След нормализиране на кръвното налягане и възстановяване на нормалната ликворна циркулация слухът се връща бавно към нормата.

При високо кръвно налягане поради разширението на кръвоносните съдове настъпва и изтръпване на ушите или зоната около тях заради притискане в основата на черепа на троичния нерв. От него излизат нервите, които носят информацията за допир, болка и др. Така че и този нерв участва в чувството за заглъхване на слуха при високо кръвно налягане. По този начин се обяснява и главоболието в тилната област. Заглъхването и изтръпването могат да се дължат и на атмосферни влияния - например промяна в барометричното налягане, което може да предизвика повишение на кръвното налягане, като едновременно с това разстройва функцията на евстахиевата тръба с последващо влошаване на аерацията на средното ухо.

Лечението е насочено към основното заболяване - високото кръвно. При евентуално запушване на евстахиевата тръба се предписват капки за нос (без адреналин) и системни консултации с кардиолог.