Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Отосклерозата е заболяване на костната капсула на вътрешното ухо и при нея се разраства костна тъкан, която блокира подвижността на стремето в областта на овалното прозорче. Започва почти незабележимо, много често симетрично засягащо и двете уши и е съпроводено от шум с различна тоналност, което прикрива прогресивното намаление на слуха. Много по-често са засегнати жените в менопаузата или по време на бременост.

Причините за разрастването на тази костна тъкан засега не са открити. Предполага се, че има наследствени или анатомични особености при болните от отосклероза. Намалението на слуха може да достигне около 40-50 децибела. Разрастването на костната тъкан в кухината на овалното прозорче може да е с различен обем, а също и да започне още в ранна възраст и да се прояви в юношеството. При по-късна възраст появата на отосклерозата протича много по-леко и по-рано се диагностицира и оперира.

Лечението на отосклерозата е оперативно и се състои в отстраняване на костната тъкан и заместването на стремето със специална протеза. Слухът се възстановява едва ли не на хирургическата маса, а трайните резултати се регистрират един месец след интервенцията. Много по-лоши са резултатите при отосклероза с лабиринтизация, т.е. чувствително падане на слуха за високите тонове. При около 1% може да настъпи и пълно оглушаване, а при 3-4 % слухът да остане на същото ниво, както преди операцията.