Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Сърбежът в ушите е твърде чест и се характеризира с особено усещане. То предизвиква непреодолимо желание да се разчесва каналната кожа на ухото. Това временно успокоява неприятното чувство.

Причината за сърбежа е непозната. Предполага се, че нервните окончания в момента на сърбежа са възбудени от тъканен оток, който от чесането намалява напрежението и се успокоява за известно време. Тези нервни окончания са същите, които възприемат и чувството за болка.

Сърбежът се проявява само при здрава кожа. Но там, където настъпи нараняване от разчесването, се появява болка. При сърбеж окончанията регистрират евентуални промени в киселинното равновесие, променено осмотично тъканно налягане, свърхнатрупване на млечна киселина или повишение на нивото на калиевите йони в каналната кожа. Но няма видими морфологични изменения в епитела на тази кожа - pruritus sine materia.

Такива натрупвания на продукти има при начални промени в кожата особено при по-възрастните хора, при работещи в стрес или емоционално лабилни, хиперактивни и натоварени с негативни изживявания.

Предполага се и че предимно ги сърби жени в началото на менопаузата, и то особено напрегнатите. Друга особеност на сърбежа са преходност, пръснатост и пристъпност. Поради това някои автори приемат, че сърбежът е вариант на болката, но с ниска степен на изразеност.

Установено е, че епидeрмисът - повърхностният слой, е мястото, където се генерира сърбежът. Патологичните изменения са минимални и най-често не се виждат. Но са възможни и белези като разширени кръвоносни съдове с излив на плазма върху каналната кожа, която засъхва като жълтеникави корички.

Клиничната картина е сърбеж от различна интензивност и проявите винаги проявите започват с усещане за променена чувствителност на кожата на външния слухов проход. Това състояние бързо се последва от сърбеж.

Разчесването намалява тъканното напрежение и за кратко окончанията се успокояват, а сърбежът затихва. Много често хора, които постоянно се чешат, имат груба канална кожа, надебелена или себорийно изменена.

Тежките пристъпи на сърбеж особено нощем са причина при някои да се появят и психични отклонения като страхови изживявания за неизличима болест. Нерядко те стават стават неконтактни или избухливи.

Лечението е с класическите живачни и цинкови препарати и използваните днес кортикостероидни кремове. Те може да имат антимикотични и антиалергични съставки, салицилови спиртове и др. Но въпреки лечението често настъпват различни по продължителност рецидиви. В накои случаи е възможно спонтанно затихване на сърбежа.