Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Поставянето на диагноза глаукома при дете на 4 месеца показва наличието на тежко вродено заболяване. Понякога то се проявява още веднага след раждането. Диагнозата се установява в около 60% от заболелите деца през първите 6 месеца, а при 80% - до навършването на 1 годинка.

Повишеното вътреочно налягане се дължи на вродено нарушение в структурите на окото, където се осъществява оттичането на вътреочната течност. Поради задържането й може да се разтегнат стените на очната ябълка и окото да увеличи размерите си. В по-късни стадии се увреждат зрителните и нервните клетки и се засяга зрението.

Причината на това рядко заболяване не е известна.

При някои пациенти са установени данни за наследствено предаване, най-често през поколение, както и за наличие на генетични хромозомни нарушения. Заболяването може да бъде съчетано с други аномалии в развитието на окото и организма.

Медикаментозното лечение има ограничено приложение при конгениталната глаукома. Необходимо е извършване на хирургическа интервенция в най-кратък срок след поставяне на диагнозата.

Успехът на операцията зависи от квалификацията на хирурга, от степента на увреждането и от стадия на заболяването.

Дългосрочната прогноза при конгенитална глаукома е сравнително благоприятна при по-леки форми, ранно диагностициране и навременно извършване на операцията. Дори при нормализиране на вътреочното налягане може да се наблюдават по-късни усложнения, които да застрашат зрението.

Лечението и проследяването при бебе на 4 месеца с поставена диагноза глаукома е трудно и продължително и трябва да бъде поверено на очен специалист.