Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Увреждането на окото от диабет е основна причина за нелечима слепота при хората до 60 г. Засягането на ретината и опасността от загуба на зрение нарастват с продължителността на диабета и са в зависимост от кръвнозахарните нива. Рисков фактор за очно увреждане са значителните колебания в нивото на кръвната захар - и много ниски, и много високи стойности са опасни. Най-важните правила при диабет, които трябва задължително да се спазват, за да се предотврати слепотата, са: спазване на препоръчаната диета, точно дозиране на инсулина или пероралните антидиабетични средства, редовни контролни прегледи при офталмолог за ранна диагноза и навременно лазерно лечение на уврежданията в ретината.

Присаждането на панкреас и панкреасни клетки се прави в САЩ и в някои страни в Европа от около 20 г. в изключително редки случаи. Процедурата се предприема само при пациенти с тежко бъбречно увреждане от диабета, като в повече от половината описани случаи трансплантацията на панкреас се извършва заедно с присаждане и на бъбрек при настъпило тежко диабетно увреждане на бъбреците с декомпенсация. Има опити за присаждане на панкреасни клетки самостоятелно, но те са свързани с извънредно сложна предоперативна подготовка и несигурен краен резултат. Извършват се само при страдащи от I тип диабет (ювенилен, инсулинозависим). Присаждане на панкреас само заради очните изменения от диабета не е извършвано досега. Има наблюдения, че след трансплантация на панкреас очните изменения се стабилизират, без да настъпва подобрение на вече развилите се увреждания. В резултат на трансплантацията се подобрява инсулиновата регулация в организма, с което се стабилизира и очното състояние. Операцията е свързана с продължително следоперативно проследяване и приемане в продължение на години на скъпи медикаменти, които предотвратяват отхвърлянето на трансплантанта. Засега тази операция не се извършва в България.