Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лазерен бараж на окото представлява укрепване на ретината чрез поставяне на лазерни коагулации по нейната периферия, където най-често настъпват дегенеративни промени и разкъсвания. Той се извършва, за да се предотврати отлепването на ретината.

Необходимо е редовно проследяване, при което лекуващият лекар може да отчете и други рискови фактори за развитие на това усложнение: поява на светкавици, мътнини, нови патологични промени в периферията на ретината. Важно е да се изследва и проучи състоянието на другото око, наличие на късогледство, фамилна проява, както и характерът на трудовата дейност.

Зрителна и писмена дейност, включително работа с компютър или видеотерминал не са противопоказани, при условие че очното състояние редовно се контролира от специалист.

Препоръчва се избягване на големи физически натоварвания, особено свързани с домакинска работа: вдигане на тежести над 5 кг, преместване на мебели, земеделие. Представляват опасност също резките движения на тялото, главата и очите, продължителна поза с наведена глава, напъване при обстипация (запек).

Спортуването не е опасно, освен ако е свързано със скокове, игра с топка, вдигане на тежести. Подходящи са плуването, леки гимнастически упражнения, колоездене по асфалтирани пътеки.

Продължителното ходене, както и леките кросове по равен терен са много полезни не само по отношение на зрението!