Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Отлепването на ретината е сериозно очно заболяване, при което е наложително оперативно лечение. Ако тази диагноза е поставена от очен специалист, трябва да ви насочат към клиника за спешна операция. Диагноза "начален стадий на отлепване на ретината" няма.

При късогледство окото е по-застрашено от отлепване на ретината. С възрастта този риск при болни с миопия нараства, поради което се препоръчват редовни прегледи, за да се търсят дегенеративни промени в очната периферия. Едновременно настъпващите възрастови промени в структурата и плътността на стъкловидното тяло могат да доведат до тракции на ретината, което е допълнителен рисков фактор за отлепването й. Лазерното лечение (ако има индикации) в някои случаи може да предотврати развитието на отлепване на ретината.

Начално перде означава наличие на мътнини в лещата, които не пречат на зрението. Очният специалист ще прецени кога да бъде извършена операция за отстраняване на пердето и имплантиране на леща, което е единственото лечение при катаракта (перде). При тази операция може също да се коригира вашият астигматизъм.

"Сухо око" означава намаление количеството и нарушение на състава на слъзната течност. Причинява се от различни външни въздействия, системни заболявания, поставяне на очни капки, приемане на общи медикаменти. Лечението е с редовно накапване на изкуствени сълзи, а при значително увреждане може да се наложи оперативна намеса.