Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Аркус пресенилис/сенилис представлява натрупване на липиди в периферната тъкан на роговицата. Появата на тази белезникава ивица в по-ранна възраст може да е повлияна от генетични фактори.

Най-често развитието на този "пръстен" се дължи на хиперлипопротеинемия - повишено ниво на масти (с ниска плътност) и на холестерол в кръвния серум. Най-често мътнините се наблюдават в долните и горните участъци на роговицата, а по-късно обхващат цялата й периферия във вид на пръстен.

Честотата на заболяването във възрастта около 60 г. е към 60 на сто, докато над 80 г. достига почти 100%. Среща се предимно при мургави хора с по-изразена пигментация. Външният ръб на пръстена е по-ясно очертан и с белезникав цвят, а към вътрешността на роговицата плътността му постепенно намалява. Най-често се засягат и двете очи. Едностранна проява може да се дължи на нарушено каротидно кръвообращение.

При появата на аркуса е необходимо да се предприеме изследване на мастния метаболизъм, тъй като натрупванията в тъканта на роговицата се състоят от холестерол, холестеринови естери, фосфолипиди и триглицериди. Настъпилите промени не могат да се повлияят от лечение, но прогресирането на аркуса би могло да бъде преустановено с помощта на диета и/или медикаментозно лечение на евентуалните смущения в мастната обмяна на организма. При по-млади болни (40-50-годишни) се препоръчват изследване на сърцето и консултация с кардиолог за предотвратяване на съдови усложнения.