Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кератитът е възпаление на роговицата, което влошава зрителната острота и представлява опасност от трайно намаление или загуба на зрението.

Редица фактори предразполагат развитието на кератит. Една от основните причини може да е носенето на контактни лещи (в 20-40% от случаите). Особено опасно е продължителното носене (и по време на сън) на меки лещи. Имат значение и лошата хигиена, недостатъчното им почистване и дезинфекция, замърсяването на разтворите за съхранение. Към тези фактори се добавя влошеното "хранене" на роговичния епител. То улеснява прикрепването на микроби и развитието на инфекциозен кератит.

Друго съпътстващо заболяване, което е предпоставка за развитие на кератит, е т.нар. сухо око - нарушение в количеството и състава на сълзите. Промени в положението на клепачите и хронични възпаления в тях също са предразполагащи състояния.

Неинфекциозният кератит може да се дължи на системни заболявания: ревматоиден артрит, розацея и др.

Най-честата инфекция, водеща до повтарящи се кератити, е херпесната. Протича със силна болка и дразнене и се развива най-често у хора, които са имали херпес на лицето.

Други инфекциозни причинители са аденовируси, хламидии, стрептококи, стафилококи.

Особено опасно е одраскването на роговицата от трески, нокти, лист хартия, козметика.Тогава може да се развие опасен гъбичен кератит.

За да се установи причината за възпалението, често се налагат консултации с ревматолог, вирусолог, инфекционист, дерматолог. Необходимите изследвания се определят от лекуващия офталмолог.

Често се налага интензивно болнично лечение.