Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

През летния сезон нараства честотата на инфекциите поради по-бързото размножаване на микробните причинители. Ечемикът представлява локализирана гнойна инфекция на жлези, разположени в клепача, чийто отвор е на мигления ръб. Най-често се причинява от стафилококи.

Острата форма се проявява с болка, зачервяване на клепача и образуване на подутина в областта на клепачния ръб около основата на миглата. Болката е по-силна при мигане. По-тежко протича възпалението на жлезите в дълбоките слоеве на клепача (мейбомиевите жлези), при което се получава значителен оток и има общо неразположение.

Лечението се провежда с очни капки, мехлеми и топли компреси. В никакъв случай ечемикът не трябва да се изтисква, тъй като това може да доведе до тежки усложнения. Дори и без лечение ечемикът пробива спонтанно и изтича жълтеникаво гнойно съдържание.

Понякога възпалението може да се превърне в хронично и в клепача да остане твърда подутинка, която не е болезнена. В такива случаи се налага оперативно отстраняване по козметични причини.

Най-честата причина за поява на ечемик в млада възраст е некоригирано далекогледство или астигматизъм поради постоянно напрежение на вътреочните мускули. Изписването на корекционни очила ще "излекува" ечемиците и ще предотврати появата на нова инфекция. Ечемик може да се развие и при носене на неточни очила. Предразполагащи заболявания за поява на ечемик са хроничен конюнктивит и блефарит.

През лятото се прекарва повече време на открито и очите са изложени на външно дразнене и замърсяване. При поява на ечемик особено в средна и напреднала възраст трябва да се изследва кръвната захар, за да се търси диабет, тъй като при диабетиците се наблюдава склонност към гнойни инфекции в организма. Често по повод на ечемик сме откривали ранен диабет. Понякога подуване на клепача, което наблюдаваме, може да се дължи и на туморен процес. Заболяването често рецидивира, ако не се лекува основната причина.

Дори при първа поява на ечемик незабавно потърсете консултация със специалист офталмолог, за да се приложи ефективно лечение и да се предотврати повторно заболяване.