23°C   София
 

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В млада възраст подобни епизоди на замъглено зрение се дължат най-често на некоригирана хиперметропия (далекогледство). При това състояние е необходимо непрекъснато напрежение на вътреочните мускули, които фокусират образа, за да се постигне ясно виждане.

Замъгляването се появява при пренатоварване и умора на мускулите например след продължително четене.

Друга причина може да бъде проявата на така наречените мигренозни скотоми (слепи петна в зрителното поле). Продължителността на замъгленото зрение при тях може да бъде от пет минути до около половин час. Замъглението в тези случаи понякога е съпроводено и с поява на трептящи зигзагообразни проблясъци пред очите. Невинаги обаче тези скотоми са свързани с развитие на типичното мъчително мигренозно главоболие.

Епизоди на замъглено зрение е възможно да се наблюдават при млади хора с вегетативна дистония. Неправилната функция на вегетативната нервна система е свързана с нарушена регулация на артериалното налягане и съдовата инервация. При рязко спадане на кръвното налягане например след внезапно изправяне зрението може даже да се загуби за много кратки периоди от време - около 1-2 минути.

За да се изясни причината за оплакванията в конкретен случай и да се определи подходящото лечение, е необходима консултация със специалист по очни болести. Намесата му е наложителна, тъй като при вегетативна дистония със съдови смущения е възможно да настъпят трайни увреждания на зрението.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Официалните екипи на ЦСКА за следващия сезон вече пристигнаха на "Армията", съобщи официалният сайт на "червените". "За четвърта поредна година клубът ни се доверява на "Адидас". Световният концерн изработи специално за ЦСКА трите екипа за предстоящата кампания", се казва още в съобщението.