Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В млада възраст подобни епизоди на замъглено зрение се дължат най-често на некоригирана хиперметропия (далекогледство). При това състояние е необходимо непрекъснато напрежение на вътреочните мускули, които фокусират образа, за да се постигне ясно виждане.

Замъгляването се появява при пренатоварване и умора на мускулите например след продължително четене.

Друга причина може да бъде проявата на така наречените мигренозни скотоми (слепи петна в зрителното поле). Продължителността на замъгленото зрение при тях може да бъде от пет минути до около половин час. Замъглението в тези случаи понякога е съпроводено и с поява на трептящи зигзагообразни проблясъци пред очите. Невинаги обаче тези скотоми са свързани с развитие на типичното мъчително мигренозно главоболие.

Епизоди на замъглено зрение е възможно да се наблюдават при млади хора с вегетативна дистония. Неправилната функция на вегетативната нервна система е свързана с нарушена регулация на артериалното налягане и съдовата инервация. При рязко спадане на кръвното налягане например след внезапно изправяне зрението може даже да се загуби за много кратки периоди от време - около 1-2 минути.

За да се изясни причината за оплакванията в конкретен случай и да се определи подходящото лечение, е необходима консултация със специалист по очни болести. Намесата му е наложителна, тъй като при вегетативна дистония със съдови смущения е възможно да настъпят трайни увреждания на зрението.