Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Магнитните бури представляват значителни отклонения на земното магнитно поле под влияние на заредени частици от слънцето по време на неговата активност. Хората имат индивидуална чувствителност към магнитните бури. Най-силно реагират тези, у които нервната система е по-чувствителна. Типична изява на влиянието на магнитните бури е мигреноподобното главоболие.

От сърдечноболните най-трудно понасят магнитните бури хипертониците, които са най-много и най-често се оплакват. Обяснението идва от факта, че хипертонията се влияе много силно от състоянието на нервната система и емоционалността на пациента. Не съществуват специфични мерки за предпазване от магнитните бури, но тяхното влияние може да бъде ограничено.

Когато потърпевшите знаят датите на очакваните бури, е за предпочитане да не предприемат действия, свързани с психоемоционални и физически натоварвания. В идеалния случай да останат у дома си. Употребата на леки успокояващи лекарства, билки или хомеопатични медикаменти помага за по-добро самочувствие в тези дни.

Тези, които страдат от безсъние, могат да вземат сънотворни. Всички храни и питиета, влияещи върху нервната система и повишаващи кръвното налягане - кафе, алкохол и др., е редно да се избягват. При наличие на силно главоболие не трябва да се гледа телевизия, да се чете и да се стои в шумна среда.

Ако магнитните бури обострят ваши съществуващи заболявания, непременно се посъветвайте с лекуващия си лекар за допълване или изменение на лечението.