Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Още с появата си човек е започнал да използва билките за лечение на различни заболявания, а в днешно време това лечебно изкуство е обект на фитотерапията и народната медицина.

Много са билките, които се използват при заболявания на сърдечносъдовата система - например при високо кръвно налягане, повишен холестерол и др., но те не се явяват определящи, а само подпомагащи лечението.

За съжаление не се срещат в медицинската литература мащабни проучвания за ролята на билките в сърдечната патология.

По тази причина една от десетте топновини в кардиологията според електронните научни източници за 2006 година е японското изследване на 40 000 души, употребяващи всекидневно зелен чай. Пациентите са наблюдавани в течение на 11 години и са разпределяни в групи според броя на изпитите чаши чай всеки ден. Учените установили, че смъртността от сърдечносъдови заболявания намалява значително. При хората, които изпиват по 5 и повече чаши зелен чай, смъртността е с 16% по-малка от тези, които пият 1 или по-малко чаши. Особено силно намаляват мозъчните инсулти. Независимо от успеха на изследването много въпроси все още са без отговор. Така не е ясно защо ефектът на зеления чай е много по-мощен при жените. При тях общата смъртност намалява два пъти повече в сравнение с мъжете. Не е ясен още и самият механизъм на действие на чая. Предполага се, че действа като антиоксидант, намалява нивото на холестерола и кръвното налягане, но тези предположения ще се доказват в бъдеще.

Оптимизмът от резултатите е още по-голям поради намаляването не само на смъртността от сърдечни болести, но и от други заболявания. Единствено изключение правят раковите. При тях ефектът е нулев.