Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Определянето на диагнозата тромбофлебит е трудна задача, особено в ранния етап на развитието на болестта. Статистическите данни показват, че само около 60% от случаите се диагностицират правилно при първия клиничен преглед. Причината за това е, че много често заболяването протича безсимптомно.

Ако съществуват съмнения у вас, че имате тромбофлебит, е необходимо да се обърнете към съдов хирург или ангиолог за консултация и провеждане на ултразвуково доплерово изследване на крайниците. Такава необходимост обикновено възниква при хора с травми, залежаване, сърдечна слабост, нарушения на кръвосъсирването, тумори, лекувани болки с хормони, диуретици, хематоми и др.

С провеждането на изследванията специалистът определя дали наистина става дума за дълбока тромбоза на вените на краката (тромбофлебит), или за хронична венозна недостатъчност, която може да се появи след прекаран тромбофлебит. Тогава болестната картина се проявява с тежест и болки в краката, особено при стоене прав, както и с повече или по-малко изразени отоци на глезените или подбедриците.

Дълбоката венозна тромбоза (тромбофлебит) е опасно заболяване, което може да доведе до смъртен изход вследствие на откъсване на тромб от вените и запушване на белодробната артерия - белодробна емболия. То трябва да се отличи от повърхностния тромбофлебит, при който има характерно зачервяване, оток и болезненост и добра прогноза. От правилната диагноза зависят успехът на приложеното лечение и изходът от болестта.